tisdag, februari 06, 2007

Vårdnadsbidrag införs 2008!

För en vecka sedan meddelade socialminister Göran Hägglund att ett kommunalt vårdnadsbidrag kommer att införas den 1 januari 2008. Vårdnadsbidraget kommer att göra det möjligt för föräldrar att tillbringa mer tid med sina barn, oavsett hur mycket eller lite de jobbar, oavsett om de är rika eller fattiga, oavsett var de bor, oavsett om det finns en eller två föräldrar i vardagen.

Enligt regeringens förslag ska kommunerna själva svara för finansieringen och nivån kommer att ligga på 4000 kr per månad om det beskattas, eller 3 000 kr obeskattat.

Bidraget kommer inte att påverka föräldraförsäkringen i stort eller till exempel maxtaxan. Införandet av vårdnadsbidraget är bara första steget i regeringens familjepolitiska program.
Inom kort kommer förslag presenteras om bättre kvalitet i förskolan och jämställdhetsbonus för att öka pappaledigheten.

Kristdemokraterna har länge drivit frågan om vårdnadsbidrag. Vi vill ge föräldrar alternativ och möjlighet att välja. Vi vill inte hindra någon från att välja förskolan för sina barn men vi vill öppna upp fler alternativ. Det ger fler småbarnsföräldrar möjlighet att välja den barnomsorg som är bra för just deras barn – vare sig det är i hemmet eller i förskolan.