onsdag, februari 16, 2005

Bidragsfusket är ingen politisk nyhet

Nu vill alla partiledare delta i debatten kring bidragsfusket och ropen efter hårdare tag skallar allt högre. Annat var det våren 2002. Då var ämnet tydligen politiskt känsligt. I maj 2002 blev kristdemokraternas dåvarande partiledare Alf Svensson intervjuad i radions Ekot om orsakerna till den kraftiga ökningen av sjukskrivningarna. Alf svarade att han trodde att alla de som var sjukskrivna inte borde vara det.

Alf Svensson fick ingen som helst uppbackning av andra partiledare. Tvärtom. Dåvarande socialförsäkringsminister Thalén anklagade honom för att vara cynisk. Statsministern trodde det kunde finnas någon enstaka i landet som utnyttjade systemet. Inte heller de borgerliga partiledarna ville diskutera bidragsfusket.

Två år senare slåss de alla om att sätta dit bidragsfuskarna. Vad kommer det sig? Troligtvis därför att samordningen mellan försäkringskassan, a-kassor och centrala studiestödsnämnden har förbättrats. Statskassan har också fått ännu större svarta hål. SVT:s uppdrag granskning har också minsann uppmärksammat det hela.

Detta såg alltså Alf Svensson redan för flera år sedan. För detta ska han ha credit! Tänk om de andra hade lyssnat för två år sedan. Då hade säkert flera konkreta åtgärder mot fusket redan genomförts. Vi hade också haft mer ekonomiska resurser till de svagaste grupperna.

2 Comments:

At 12:37 em, Blogger martinpurple said...

Bra, problemet är bara vad man skall göra åt det. Samkörning av register är nog en bra början.

 
At 1:36 em, Blogger MAJO said...

Försäkringskassans regelverk är horribelt krångligt, men är givetvis ingen ursäkt för att mygla med bidragen.

Trots akademisk utbildning står du som ett frågetecken när scheman från försäkringskassan singlar ner som snöflingor i brevlådan med allt märkligare titlar. Vid en sjukskrivning skall läkaren, arbetsplatsen och du själv fylla i varsitt papper, när sedan saken är beviljad kan man dessutom få fylla i ett formulär om att man vill att pengarna skall utbetalas,(klart alla vill, vad annars ?). Jag fattar fortfarande inte om vi fick de pengar vi skulle i samband med hustruns sjukskrivning under graviditet.

I Norge är det arbetsgivaren som tar hand om den allra mesta pappersexercisen, och det är ju smart, då behöver bara en person på företaget blir expert på det komplicerade försäkringssystemet. Den anställde får alltid ut sina pengar från arbetsgivaren som i sin tur får ut från försäkringssystemet. Aldrig kommer pengarna efter en månad och risken att någon jobbar och samtidigt får ut sjukpenning är minimal.

Detta förslag skulle lätta bördan för försäkringskassan som bara behöver förhålla sig till företagets löneadministratör/personalkontor som dessutom ganska snart blir kompetenta på systemet, med mindre missförstånd som följd. Det skulle även underlätta för den enskilde och minska risken för fusk.

Som det svenska systemet har blivit känner du dig misstänkliggjord. Är du verkligen helt säker på att du var sjuk? kunde du kanske ha stapplat dig till jobbet om du fick en rullator av arbetsgivaren? det är den stilen på frågorna i formulären.

 

Skicka en kommentar

<< Home