fredag, september 14, 2007

Stöd till utsatta barn

I måndags deltog jag i en intressant och viktig satelitkonferens på CCC i Karlstad. Ämnet var "Dags för barnen" och handlade om alla utsatta barn. Det vill säga de barn som lever med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar. Det kan finnas 200 000 barn i Sverige som på detta sätt är särskilt utsatta. Det visade sig att många kommuner (Alltför många) inte har något stödarbete, till exempel stödgrupper för dessa barnen och ungdomarna. Idag kanske bara en procent av barn till missbrukare får stöd och hjälp.

I Karlstad deltog nästan 350 personer och via satelitlänk fck vi höra drottningen inleda konferensen. Sedan talade folkhälsominister Maria Larsson(kd). Hon lovade en bättre kartläggning och en bättre samordning och samarbete mellan olika myndigheter.

Hon kan också tänka sig en samlad skyddslag för barn och ungdomar. Själv deltog jag i ett panelsamtal i Karlstad där jag pratade om att de sociala frågorna också borde vara en regionfråga. Idag handlar det mest om kultur, utbildning och infrastruktur. Borde inte verka för ett större samarbete också på det sociala området.

Förhoppningsvis kan den landsomfattande konferensen bli ett rejält startskott för en större insats för utsatta barn som behöver extra stöd och hjälp. Självklart ska stat och myndigheter göra mer men jag tänker på oss alla vuxna som säkert har någon eller några i vår omgivning som vi kan stötta på eget sätt.

1 Comments:

At 9:58 em, Blogger Panta Rei said...

Om barn...

OK inte direkt relaterat, men kom att tänka på hur sossarna jämt säger att de inte vill ha vårdnadsbidrag

Jaha!!

A-Kassa= vårdnadsbidrag!!

Kan säga att i Eskilstuna är hela systemet Kalle Anka,
jag kände flera som tex valde att stanna hemma o serva familjen på A-Kassa (=det vårdnadsbidrag som s a s "inte finns") bilmekaniker tar A-Kassa o lagar bilar svart istället osv
Svenska politiker snackar bara skit om att folk inte vill förlänga A-Kassan:
Arbetade själv på datortek en sorts system för A-Kasse förlängning där tex ingen småbarnsmamma såklart ville ta jobb - OK i sig men varför ska de släpas till datortek mm för att förlänga "a-kassa" ??
Systemet är ruttet rakt igenom, när man ser det på gatunivå och inte bara sitter i sammanträdesrum o bläddrar i pärmar
Jag fattar inte varför ingen vettig människa reagerar.

Tycker grundtrygghet borde ersätta a-kassa, socialbidrag mm
Kan man säga att en utsatt grupp har mer rätt till skattepengar än andra?
A-Kassa är ju 90% skattepengar!
Dagens skeva system innebär tex att en studerande med stora studielån sitter bänkgranne med en som får betalt av samhället via A-kassan osv

ok nog om det!

 

Skicka en kommentar

<< Home