fredag, december 02, 2005

Dags att damma av gasolköket inför vargavintern

Nu är det hög tid att köpa hem stearinljus och fotogenlampor. Fungerande ficklampor och extrabatterier tillhör också nödlistan. Det är också dags att provköra det gamla gasolköket som i många år legat på hyllan i förrådet. Glöm inte att byta gasolflaskan. Är det mer än 20 grader kallt ska vi duscha på kvällen och inte starta diskmaskinen på morgonen! För att riktigt understryka krisen kommer den kända och nästan bortglömda varningssignalen ljuda i tätorten. När den ljuder är det elkris på gång och då ska vi sätta på våra radioapparater. Om vi nu inte glömt batterierna förstås.

Varför nu detta pådrag och varför denna krisplanering? Därför att elen kommer att kopplas bort periodvis om det blir riktigt kallt i Sverige. Det finns dessutom färdiga instruktioner för hur elbolagen ska agera om det blir aktuellt. Men de är inte offentliga. Allt detta i det moderna, öppna och högteknologiska Sverige vintern 2005-06. Helt otroligt. Med andra ord elransonering!

För det första kan jag bara konstatera att vi nu fått svart på vitt vad som hände när regeringen drivit igenom en förtida avveckling av kärnkraften (läs Barsebäck). För det andra; Tydligen finns det bara stora elkablar från Sverige. Jag som trodde att vi var sammankopplade med andra länder och kunde köpa elkraft utifrån vid behov. För det tredje kan vi ju alltid hoppas på att det inte blir så kallt. För mig passa det bättre att duscha på morgonen.