fredag, januari 13, 2006

Benåda Stig Engdahl !

Engdahls brott är att han skjutit en varg som var på väg mot hans fårhage. Två dagar tidigare hade vargen dödat tio av Engdahls får. En timme innan skottet hade den dödat två får hos en granne men skrämts iväg. Engdahl skrämde först iväg vargen men när den en andra gång var på väg mot hans hage så sköt han den. För detta har han dömts till sex månaders fängelse.

Ansvaret för en oklar förordning måste utkrävas av regeringen, inte av en enskild lantbrukare som i en trängd situation agerar för att skydda sin egendom. Regeringen bör därför bevilja den nådeansökan som lämnats in av Stig Engdahl och som vi kunde läsa om i gårdagens tidningar.

Ansvarig minister håller med om att den nuvarande utformningen av 28 § jaktförordningen är olycklig och har lovat en ändring av paragrafen precis i den riktning som Engdahl agerat. Tyvärr har vi ännu inte sett något konkret förslag. Så länge paragrafen finns kvar med nuvarande utformning kommer ansvarsfulla djurägare att fortsätta att dömas till fängelse. Detta är skandalöst.

Igår kväll framträdde Stefan Edman, miljöpolitisk rådgivare åt statsministern, i SVT:s nyheter och erkände att nuvarande rovjurspolitik är felaktig. Inslaget blev ett stöd för Engdahl. Jag utgår från att Edman som har en direktkanal till regeringen tar upp nådeansökan.

Paragraf 28 måste ändras nu. Regeringen borde också ta ansvar för sin försummelse och bevilja nåd för den som dömts enligt denna oklara och orimliga paragraf.