onsdag, februari 08, 2006

Varför hoppar rovdjursutredaren av?

Jag har stor förståelse för att den statlige rovdjursutredaren Hans Jonsson med omedelbar verkan lämnar sitt uppdrag. I tre veckor har han haft uppdraget. Varför hoppar han då av? Därför att socialdemokraterna helt fräckt bestämt att tillsätta en egen utredning/arbetsgrupp i samma ärende i partiet. På så sätt ger man signalen att man inte tycker att den officiella utredaren är så viktig. I går skrev dessutom socialdemokraternas partisekreterare tillsammans med jordbruksministern en debattartikel i Dagens Nyheter som kan anses föregripa utredningen i väsentliga delar.

Under flera år har socialdemokraterna gjort ingenting i denna fråga. Nu brinner det dock under fötterna på dem och då ser vi nästan som en ketchupeffekt. Nu ska man minsann försöka rätta till det man missat under lång tid. Gräsrötternas rop har äntligen nått fram till regeringen. Då klantar man till det genom att inte vara så kylig att den statlige utredaren kan få chansen att föreslå åtgärder som kan underlätta vardagen för människor i rovdjurstäta områden.'

Hur går det med paragraf 28 som regringen lovat förändra och hur går det med benådningen av vargskytten Engdahl i Dalsland som till och med socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen vill ska slippa fängelsestraffet?