lördag, augusti 26, 2006

Straffa den som kommer för sent till fängelset

22 dagar kvar till valet

Hörde på nyheterna i veckan att två av fem brottslingar som dömts till fängelse kommer inte i tid till anstalten när de skall börja avtjäna sitt straff. Det kan de göra ostraffat. Nu måste det till en lagändring så att den som inte inställer sig vid fängelset i tid drabbas av en extra påföljd för det.

Det finns närmare 900 personer som går omkring i frihet men som egentligen ska sitta i fängelse. När de väl grips får de ingen extra påföljd för att de inte inställt sig till fängelset i tid. Det är orimligt. Jag vill ha en lagändring som gör att den som inte kommer självmant till fängelset i tid ska få sin totala strafftid förlängd med en dag för varje dag som går utan att man inställer sig.

Idag är det upp till varje enskild polismyndighet att bedöma hur mycket kraft de kan lägga på att hitta de här personerna. Polisen får dubbla roller. Först måste de spåra och gripa brottslingar och ställa dem inför domstol. Sen måste de återigen leta reda på dem för att se till att de inställer sig för att avtjäna straffet.

Detta är en fråga om rättssäkerheten. Allmänheten måste veta att personer som dömts till fängelse också avtjänar sina straff. Det måste bli mer ordning och reda inom kriminalvården. avslutar Jag kommer därför också att lämna en skriftlig fråga i ärendet till justitieministern på måndag.