söndag, februari 17, 2008

Alla som behöver ska få vård, även de papperslösa

Att Sverige får kritik när det gäller mänskliga rättigheter är ett hårt bakslag. För oss kristdemokrater är det en självklarhet att alla som behöver ska få den vård som krävs. Sverige är ett land som borde ligga i framkant i dessa frågor, inte få bakläxa.
I veckan som gick anordnades ett seminarium här i riksdagen om vård för papperslösa och gömda flyktingar. Medverkande var bland andra Läkarförbundet, Röda Korset och Socialstyrelsen. Även Paul Hunt, FN:s särskilde rapportör för rätten till hälsa kritiserade Sveriges flyktingsjukvård. Alla var helt överens om att något måste göras för dessa utsatta människor.
Humanitet ska gälla för alla som vistas i vårt land. Sjukvård för vårdbehövande borde vara en självklarhet. Sverige har dock valt en annan väg. Vi är ett av de länder som har de mest restriktiva regelverken i EU vad gäller vård för gömda. Detta har stött på hård kritik också från FN.
Socialdemokraterna blundade medvetet för detta under många år. Alliansen har alla skäl att gå en annan väg. Jag utgår från att regeringen tar till sig denna kritik och skapar ett regelverk som innefattar varje individ.